Torsdag, 11 april 2024, kl. 15: Författarsamtal med Elin Anna Labba

Elin Anna Labba, som fick Augustpriset för sin bok om tvångsförflyttningen av samer ”Herrarna satte oss dit”, romandebuterar med en stark mor- och dotterskildring där det krypande, stigande vattnet är som en egen varelse och blir ett ständigt hot. ”Far inte till havet” handlar om en mor som protesterar och blir alltmer isolerad, och en dotter som önskar lägga det som krävs bakom sig, för att få det som alla andra.

När Ingá och Rávdná kommer hem till sommarlandet ligger byn under vatten. Utan att förvarna dem har Bolaget dämt upp sjön igen, och det som en gång var ett sjösystem har blivit ett ogästvänligt hav. I djupet skymtar kåtornas tak när de ror ut för att rädda det som går. Runtom dem kliver det moderna samhället närmare, men de nya elledningarna dras högt ovanför dem, utan att ansluta. I luften knastrar elen och fåglarnas kvitter försvinner.

När Rávdná bestämmer sig för att bygga ett riktigt hus, trots att hon egentligen inte får lov som nomadiserande same, blir den lilla familjen mer och mer distanserad från de övriga i byn. Och vattnet, det kommer obönhörligt tillbaka.

Välkommen till en spännande eftermiddag. Eftersom vi har ett begränsat antal platser så ber vi dig vänligen om anmälan på info@pocketmedmera.se eller i butiken. Inget inträde men vi är tacksamma för ett litet bidrag!