Välkommen till ett nytt Läseklubbsår

 

Lohrs Läseklubb 2020-2021 börjar 1 september och pågår i ett år.

Under hela läsåret får du låna och läsa sammanlagt ca 70 böcker – skönlitteratur, fakta, biografier, spänningsromaner, svenska och utländska författare, kända och okända skribenter samt Augustpristagaren och Nobelpristagaren i litteratur. Höstlistan kompletteras med en vårlista i januari 2021.

Priset: 400 kr för ett läsår. Som tack får du 15 % rabatt på det ordinarie bok-sortimentet samt får behålla en bok när du avslutar läsåret.

Välkommen att vara med! Vil du inte komma in i butiken under Coronapandemin så kan vi även ge dig din bytesbok utanför bokhandeln eller promenerar hem till dig. Det löser vi! Böcker måste man ju ha!

Nedan ser du Läseklubbens höstlista som pdf.

Vårlistan – Lohrs läseklubb 2021

Höstlistan – Lohrs läseklubb 2020-2021

SKÖNLITTERATUR

 • Lena Andersson: Dottern (släpps i september)

Läsaren följer Ragnars dotter Elsa på hennes väg ut i livet, alltmedan folkhemmet, såsom hennes far Ragnar såg det, sakta löses upp och dess syn på människan, samhället och tillvaron utmanas.

 • Nathascha Appanah: Himlen över taket

Författaren skildrar med poetiskt språk en utsatt familj och de traumatiska upplevelserna som har lett till de tre huvudpersonernas handlingar. 

 • José Eduardo Aqualusa: Sällskapet för ofrivilliga drömmare (släpps i oktober)

Romanen av en av de mest etablerade författarna Angolas skildrar den angolanska samtidshistorien och de ungas protest mot den gamla tidens kvarlevande auktoriteter. Och inte minst om att våga drömma. Journalisten Daniel Benchimol tillhör en annan generation än dottern Karinguiri, som drömmer om en annan framtid.

 • Marie Aubert: Får jag följa med dig hem?

De nio novellerna handlar om människor i uppbrott – om vänskap, äktenskap och kärleksförhållanden. Alla gör saker de skäms över, men klamrar sig ändå fast vid föreställningen om att det finns något som är större än det de lämnar.

 • Sebastian Barry: Dagar utan slut

Romanen utspelas under indiankrigen och det amerikanska inbördeskriget. Thomas McNulty, irländsk emigrant, blir vän med en annan ung man, John Cole. Tillsammans får de arbete som revyartister på en saloon, sedan tar de värvning i armén, där de får uppleva alla tänkbara fasor i den våldsamma kampen om en ny kontinent och dess rikedomar.

 • Wanda Bendjelloul: Dalenglitter (släpps i september)

En roman om en ung kvinnas uppväxt i Enskededalen i södra Stockholm. Kvinnan arbetar vid kassan, men när en ung polsk släkting plötsligt dör blir hon tvungen att resa till hans begravning. I Polen möter hon en helt annan förort än sin egen, och allt tar en oväntad vändning.

 • Elin Boardy: Vintrarna på Winterfeldtplatz

Berlin, sent 20-tal – en plats och en tid som är livsbejakande men också farlig. Hit söker sig tjugoåriga Hedvig från Göteborg, och i våningen på Winterfeldtplatz finner hon den fria tillvaron hon längtat efter. Men på gatorna mullrar det, de brunas maktövertagande rycker allt närmare.

 • Adèle Bréau: Systrar (släpps i september)

Mathilde, Violette och Louise är systrar. Som barn tillbringade de många av sina lyckligaste dagar i familjens hus i pittoreska Provence. Den här sommaren samlas systrarna i huset igen, för första gången sedan de dramatiska händelserna året innan. Det kommer att bli en tid av avslöjanden och hemligheter, gråt och skratt allt under den varma provensalska solen.

 • Laetitia Colombani: Krigarinnor

Romanen är baserad på en sann historia om Kvinnopalatset i Paris, ett boende för utsatta kvinnor. Två kvinnor, två tidsepoker, ett palats. När advokaten Solène drabbas av ett sammanbrott, börjar hon engagera sig som volontär på Kvinnopalatset men möts först av motstånd. Ett sekel tidigare, förälskar sig Albin i eldsjälen Blanche. Tillsammans utkämpar de en livslång kamp i spetsen för Frälsningsarmén i Frankrike. Blanche drömmer om att kunna erbjuda tak över huvudet för behövande kvinnor och barn i staden.

 • Jennie Dielemans: Det sista solot

En försommarkväll i slutet av 1960-talet kliver den holländske jazztrummisen Sjon Kastelein ur en turnébuss mitt i Stockholm. Han blir förtjust i staden och i Eva, som han träffar samma kväll. Kärleken är stor och tillsammans vill de skapa ett liv. Sjon friar och Eva blir gravid. Problemet är att Sjon redan har en fru och ett nyfött barn.

 • Lena Ebervall & Per E Samuelson: Stormfågel

Jane Horney var äventyrlig på gränsen till dumdristig. I en manlig värld av SS-officerare och Gestapomän, dubbelspioner och agenter rörde hon sig mellan Stockholm, Köpenhamn och Berlin utan att förstå hur farligt det var. Kärleken drev henne mot ett fruktansvärt öde.

 • Elena Ferrante: De vuxnas lögnaktiga liv

Tonåringen Giovanna håller på att tappa fotfäste när hon hör sin fars elaka kommentar om sitt utseende. Vem håller hon på att bli? För att få råd söker hon upp sin faster som introducerar henne till ett annorlunda liv i Neapel.

 • David Grossman: Med mig leker livet

Tre kvinnor – dotter, mor och mormor – har livet igenom plågats av ett sår från det förflutna, något aldrig har avslöjats men som har ställt dem mot varandra. Men när mormodern Vera ska fylla 90 år reser de tillsammans från Israel till resterna av det fångläger i Kroatien där deras familjetragedi uppstod.

 • Antonio Itube: Bibliotekarien i Auschwitz (släpps i september)

En flicka riskerade sitt liv för att hålla böckernas magiska kraft vid liv under Förintelsen. Romanen är byggd på den verkliga berättelsen om Auschwitz-överlevaren Dita Kraus.

 • Thomas Larsson: Fyrbåken

Romanen berättar om två familjer på Reglarö i Stockholms norra skärgård. Den ena har varit fyrvaktare sedan 1700-talet, den andra har en betydligt kortare historia på ön. Mellan Anton och Wilhelm finns en fiendskap med många hemligheter. Två familjer kommer att knytas samman och splittras pga. olika omständigheter.

 • Christy Leferti: Biodlaren från Aleppo

En vacker bok om kraften som ett litet bi kan inneha i en sönderslagen värld. Kriget i Aleppo tvingar paret Nuri och Afra att lämna sitt land. De reser genom en sönderbombad värld, på väg till Storbritannien. Det enda hopp de har är att kunna bygga upp en ny tillvaro där.

 • Patrik Lundberg: Fjärilsvägen

Patrik Lundberg växte upp på Fjärilsvägen i Sölvesborg. Hans roman är en kärleksförklaring till hans mor, men även en berättelse om det svenska klassamhället.

 • Stephan Mendel-Enk: Apan i mitten

Jacobs familj har haft många problem: skilsmässa och död. Men efter år av turbulens lägger sig lugnet någorlunda i familjen. Sonen Jacob börjar spela i det judiska fotbollslaget Maccabi. Men när hans storebror återvänder till Göteborg från Israel, är han som förbytt. Vad har hänt?

 • Delia Owens: Där kräftorna sjunger (även på engelska)

Flickan Kya Clark lever ensam utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan”. Hon blir misstänkt för ett mord men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. 

 • Phaedra Patrick: I hjärtats biblotek

Underhållande roman om 40-åriga Martha Storm som ångrar att hon aldrig skaffade familj. Hon älskar att läsa och skriva, men vikariatet på biblioteket är osäkert. En dag får hon en mystisk bok med posten. Den innehåller en hälsning från hennes mormor, som har varit död sedan länge.

 • Steve Sem-Sandberg: Jägarna i Armetiéres

I boken samlar Steve Sem-Sandberg fyra korta och längre berättelser som alla tillkommit parallellt i arbetet med den hyllade romanen W. Här varieras teman som förekommer hos Georg Büchner eller i hans litterära omkrets. 

 • Graham Swift: Här är vi

Brighton 1959. Ronnie, en briljant ung trollkarl, och Evie, hans assistent, gör varje kväll succé på teatern med ett halsbrytande illusionsnummer. Bredvid står konferencieren Jack, den borne entertainern, som håller i alla trådar. Men allt eftersom sommaren fortskrider växer dramatiken bakom scenen mellan de tre och efterspelet kommer att pågå för alltid.

 • Curtis Sittenfeld: Rodham (även på engelska)

Hillary Rodham studerar 1971 juridik vid Yale Law School och hon är aktiv inom student- och kvinnorörelsen. Där träffar hon Bill Clinton som redan har planer på en politisk karriär. Hillary följer med Bill hem till Arkansas och han behöver fria flera gånger innan hon säger ja. I Curtis Sittenfelds roman går Hillary i stället en annan väg. Tvivlen kring det eventuella äktenskapet får henne att trots allt välja den svåra brytningen och lämna Arkansas.

 • Magda Szabo: Dörren

Berättaren, en framgångsrik författare, har tillsammans med sin make bott några veckor i den nya stora lägenheten. Då yrkeslivet och de sociala åtagandena upptar större delen av hennes tid bestämmer hon sig för att anställa en hushållerska. Trots stora olikheter utvecklar sig en vänskap mellan författaren och hushållerskan. Men det finns en hemlighet. Ingen får beträda hushållerskans hem. Vad som finns där innanför dörren är det ingen som vet.

 • Ocean Vuong: En stund är vi vackra på jorden

Boken är egentligen ett brev från en son till en invandrad mor som inte är läskunnig och som därför aldrig kommer att förstå allt det han längtar efter att få säga. Ändå måste huvudpersonen Little Dog, som är i tjugoårsåldern, försöka att hitta de rätta orden.

 • Kjell Westö: Tritonus

Kjell Westö presenterar en bok om musik, gemenskap och ensamhet. Stjärndirigenten Thomas Brander har låtit bygga en överdådig villa ute i skärgården, där han efter motgångar i yrkes- och kärlekslivet vill koppla av. Men en alltför nyfiken granne stör honom. Till slut finner Brander och grannen, skolkuratorn och amatörmusikern Reidar Lindell, ändå en gemensam ton i umgänget, och en kärv vänskap uppstår mellan dem.

SPÄNNINGSROMANER

 • Lina Areklev: Ur askan

Första delen i en deckarserie om Höga kusten. Fredrik Fröding överlever en av Europas värsta färjekatastrofer. Ned i djupet med Estonia följer hans föräldrar, hans bror hittas aldrig. 25 år senare ser Fredrik sin bror utanför ett hotell i Stockholm tillsammans med ägaren Adam Ceder, en man som blir mördad kort efter. Fredrik kämpar för att bevisa sin oskuld.

 • Kerstin Göransson-Ljungman: 27 sekundmeter snö (släpps i november)

En spänningsroman i Agatha Christies anda: Ett flertal turister ger sig ut på det jämtländska fjället för ett par dagars skidtur. När det blåser upp till storm tvingas sällskapet ta sin tillflykt till Eggens fjällstation. Under natten sker ett mord. Med den vinande stormen utanför knuten kan ingen utomstående person ha tagit sig in, eller ut. 

 • Stina Jackson: Ödesmark

I ett av husen i Ödesmark bor Liv med sin pappa Vidar och tonårssonen Simon. De utgör en säregen familj, Liv känner grannarnas blickar, på samma sätt som hon känner kundernas stirrande när hon jobbar kvällsskift på bensinmacken. Alla tycks fråga sig varför Liv har stannat med sin pappa och inte flyttat därifrån.

 • Mia och Magnus Dennert: Tystnadens torn

Journalisten Roya Zand kämpar dagligen mot lögnerna och hatet som sprids på internet. Hon har skapat en nätrörelse som på kort tid blivit en viktig röst för mänskliga rättigheter i landet och satt käppar i hjulen för högerextremismens framfart. När en kvinna med kopplingar till Royas kamp hittas mördad i ett vattentorn i Göteborg misstänker hon att någon gjort verklighet av hoten. Hon förstår snart att det rör sig om ett organiserat nätverk.

 • Henning Mankell: Vettvillingen (släpps i oktober)

Boken gavs ut på Författarförlaget 1977 och har inte funnits i tryckt format på över 20 år. Bertil Kras är stockholmare och arbetar på en cykelexpress i Klara. En dag bestämmer han sig dock för att bryta upp från sin tillvaro i storstaden för att resa norrut och börja arbeta på Köpingens sågverk. En kall januarinatt brinner sågverket ned till grunden och Bertil utpekas som den skyldige.

 • Håkan Nesser: Den sorgsne busschauffören från Alster

Författaren bjuder läsaren på en behaglig, lågmäld spänningsroman. Hösten 2018 tillbringar kommissarierna Gunnar Barbarotti och Eva Backman ett par tjänstlediga månader på norra Gotland. Plötsligt möter de busschauffören Runge, som ska vara död sedan 2013. Vad har gått fel med utredningen?

 • Olivier Norek: Ytspänning

En ny deckarstjärna från Frankrike finns nu på svenska. Noémie Chastain, kommissarie på Parispolisen, blir skjuten i ansiktet mitt under ett tillslag. När hon skrivs ut från sjukhuset får hon inte komma tillbaka till sin gamla tjänst. Istället skickas hon till den fridfulla byn Avalone, med uppdraget att förbereda nedläggningen av byns polisstation. Men så fridfull är inte byn.

 • Björn Rietz: En perfekt affär (släpps i september)

En thriller om makt och girighet. Riskkapitalisten Ruben Andersson reser till Australien för att köpa upp och lägga ner ett sjukhus i Melbourne. Första kvällen drabbas Ruben av en massiv hjärtinfarkt och hinner vara dödförklarad i 45 minuter innan han återupplivas. Snart inser han att sjukhuset som räddat honom är det som han kommit för att stänga ner. 

 • Katarina Wennstam: Dockorna

Efter manusförfattaren Julian Gross’ 50-årsfest hittas han död på Söder Mälarstrand. Charlotta Lugn tar sig an fallet och snart leder spåren henne tillbaka till en annan tid, när hon var en mindre erfaren polis och lagstiftningen såg annorlunda ut. Varför ville någon döda Julian Gross? Och hur hänger hans död samman med ett antal ouppklarade fall från Göteborg?

ESSÄER/FAKTA/HISTORIA

 • Julia Boyd: Turister i Tredje riket

Boken är ett vittnesmål om nazismens framväxt under mellankrigstiden. Genom tidigare opublicerade ögonvittnesmål målar journalister, studenter, politiker, celebriteter, kommunister, fascister och turister tillsammans fram Hitlers Tyskland och ger nya insikter i Tredje rikets komplexitet och paradoxer.

 • Nina Burton: Livets tunna väggar (släpps i september)

I sommarstugans väggar och tak och i den omgärdande naturen, bekantar sig Nina Burton med myror och bin, rävar och ekorrar; arter av olika slag, alla med sina skilda språk. Med smittande nyfikenhet letar hon fram existensen i alla dess former, det mysterium som är livet.

 • Henrik Brandao Jönsson: Där solen aldrig går ned

Författaren ger sig ut på en jordenruntresa för att skildra hur ett av Europas fattigaste länder, Portugal, en gång i tiden var världens mäktigaste nation. Idag är portugisiskan världens sjätte största språk och talas av en kvarts miljard människor på fyra av jordens sex kontinenter. Ändå hör vi sällan om den delen av världen. Hur kommer det sig?

 • Peter Kadhammar: Cykeltjuven

Sverige har blivit ett splittrat land. Men en sak förenar alla, nämligen cykeln. Den är en frihetsmaskin, en källa till enorma pengar för industrimagnaten och hyggliga inkomster för tjuven; en väg ut i världen för de cyklande bröderna i Vårgårda och en nyckel till samhället för budet från Pakistan. Läs deras berättelser.

 • Henrik Meinander: Finlands historia

Historikern Henrik Meinander placerar Finland i en internationell kontext, som en del av Europa och världen. Han lyfter även fram de nationella språken, teknologiska innovationerna och geopolitikens roll för nationens utveckling. Finlands utveckling från en hednisk stamkultur och ett fattigt land i utkanten av Europa till ett av världens ledande inom it är hisnande.

 • Sanna Torén Björling/Frida Stranne: Supermakten: Vad varje svensk bör veta om USA

Författarna är USA-korrespondent resp. USA-expert. I sin bok förklarar de den amerikanska livsstilen och levererar en mängd fakta om vad som egentligen händer i USA.

BIOGRAFIER

 • Stina Ekblad: Här susar strömmen förbi

Stina Ekblad har ägnat sitt yrkesliv på scenen åt att gestalta det skrivna ordet, åt dramatikens och poesins kraft. I denna personligt hållna och vackert skrivna memoar skildrar hon den livsväg som lett fram till de stora scenerna där hon syns idag.

 • Henric Holmberg: Verksamhetsberättelser

Skådespelaren Henric Holmberg reflekterar över sitt liv. Om skådespelarkonsten och om vardagslivet på teatern, möten med filmstjärnor på inspelningsplatser långt borta från rutinerna. Helt enkelt en blandning av komiska, tragiska och poetiska historier. 

 • Petra Mede: Skam och högmod i Sävedalen

Läs om dråpliga minnen från 70- och 80-talet i Sävedalen utanför Göteborg. Fram kommer en bild av en mestadels lycklig människa med en stark känsla av att vara ämnad för något större. Parallellt följer läsaren den vuxna Petra där livet inte bara är solsken.

 • Per Rydén: Oglömt: Om mitt bokliv

Per Rydén är litteraturhistoriker, författare, kritiker och professor emeritus. Han uttalar sig själv om sin bok enligt följande: ”Böckerna är mitt liv. Jag har skrivit böcker. Jag har skrivit böcker om böcker. Jag har handlett andra som skrivit böcker. Jag har undervisat om böcker. Jag har kritiserat böcker. Jag har förtecknat böcker. Jag har levt i böcker. Jag har därmed infriat de drömmar om böcker som mina förfäder inte kunde ge efter för. Jag har förstått mitt liv i böcker.”

 • Kaj Schueler: En kibbutz i Falun (släpps i september)

Kaj Schuelers mor talade nästan aldrig om sin uppväxt, och när hon dog påbörjade han en upptäcktsresa in i hennes förflutna. Hon föddes av judiska föräldrar i Tyskland och kom till Sverige i januari 1939. Tillsammans med en grupp andra judiska ungdomar grundade hon en kibbutz på Hälsinggården i Dalarna.

 • Nils Uddenberg: Ensam med katt

Boken är en självständig fortsättning på ”Gubbe och katt” som handlade om hur han och hans hustru tog sig an Kissen, en hemlös katt som en snöig vinter bosatte sig i deras trädgårdsförråd och väckte deras kärlek. Men en dag avled Nils hustru hastigt. Han saknar henne mycket och det gör Kissen också. Båda tvingas hantera sin sorg och finna sig tillrätta med nya rutiner och vanor.