Tisdag, 30 januari 2024, kl. 18.30: En kväll om konstnären Ester Elvira Nilsson

Gunnel Atlestam har skrivit ner sin farmors livshistoria i boken ”Konstnär, maka, mor – berättelsen om Ester Elvira Nilsson” som hon presenterar för oss i samband att farmors tavlor visas på loftet.

” Härligt att få måla! Underbart! Snor som en råtta i en ost här hemma för att ej stjäla tid från plikten. Allt tråkigt går betydligt lättare, både att koka, diska, tvätta strumpor, laga lumpor och prässa byxor. Att måla är att leva” Orden är Ester Elvira Nilssons.

Ester Elvira Nilsson föddes 1887 i en trång arbetarbostad i Majorna. Som treåring tillbringade hon dagar med att stilla iaktta Carl Larsson och hans medhjälpare när de arbeta med en enorm väggmålning. En odyssé över den svenska kvinnans historia. Upplevelsen väckte konstnärsdrömmen. Drygt 30 år gammal och tvåbarnsmor fick Ester äntligen möjlighet att utbilda sig på Valands konstskola. Sin första separatutställning hade hon vid 60 års ålder. Vernissagedagen som först var den lyckligaste dagen i hennes liv slutade som den sorgligaste – yngste sonen omkom samma dag. Detta kom att prägla resten av Esters liv som fylldes av tungsinne och sjukdom. Målandet var det som gav henne tröst och styrka. 

Eftersom vi har ett begränsat antal platser så ber vi dig vänligen att anmäla dig på info@pocketmedmera.se, inget inträde. Välkommen!