Tisdag, 23 maj 2023, kl. 18.30: Författarkväll om Göteborg

FÖRFATTARKVÄLL OM GÖTEBORGS FINURLIGHETER        

Den 23 maj får vi upptäcka staden på nytt – på ett trevligt sätt. Vi har bjudit hit två författare som har skrivit om kuriositeter och märkligheter i Göteborg.

Olav Fumarola Unsgaard skildrar i sin ”Lilla Valparaiso” en stad som står med ena benet i 1900-talet och med det andra i 2000-talet. På ett finurligt sätt berättar han i 102 kapitel om klubbfixare, affärsinnehavare, poeter, byråkrater, freaks, affischerare, entreprenörer, spårvagnschaufförer mm. som alla tillsammans skapar en stad. Varje kapitel skildrar en plats och dess människor. Fram växer en berättelse om 1900-talets stad som en plats där allmänningar och gemensam välfärd var viktiga ingredienser i det goda livet. Men ryms detta i den väv av skyskrapor, marknadshyror och förordningar som växer fram under 2020-talet? Lilla Valparaiso är en guidebok till en svunnen stad men lika mycket en berättelse om en befintlig. Bestäm själv!

Leif Fredéns ”Små göteborgska kuriositeter ” innehåller 62 sevärdheter alla med största sannolikhet skulle gå förbi utan att lägga märke till. Boken är geografiskt indelad i fem kapitel: innerstaden, norr, öster, söder och väster. Här finns till exempel sevärdheter som den lustiga utsmyckningen på hörnhuset i Linné, som i folkmun kallades Daltas röv, och den besynnerliga gatuadressen Stora Nygatan 17 ½. 

Leif Fredén berättar också om James Dicksons trottoar från Örgryte in till Göteborg och varför grannen Julius Lindström aldrig gick på trottoaren, utan hellre klafsade med lågskorna i leran. Detta och mycket, mycket mer kan du läsa om i denna charmiga promenadguide. 

Vänligen anmäl dig i butiken eller på info@pocketmedmera.se eftersom vi har ett begränsat antal platser! 50 kr inträde!