Måndag, 9 mars 2020, kl. 18.30: Författarkväll med Niclas Sennerteg

Journalisten och författaren Niclas Sennerteg har skrivit ett flertal böcker om 1900-talets krigshistoria och tar sig nu an Auschwitzkommendanten Rudolf Höss. Krigsförbrytarrättegången i Nurnberg 1946 blev en världssensation. Aldrig tidigare hade någon talat så öppet och oberört om så ofantliga brott som de Rudolf Höss hade begått under folkmordet på Europas judar i Auschwitz-Birkenau.

I en serie möten med förhörsledare och psykologer gav Rudolf Höss skakande inblickar i den nazistiska mordapparaten och sin egen personlighet. Med hjälp av opublicerade förhörsprotokoll och vittnesmål skildrar boken ”Allt jag känner är att mina fötter gör ont” hur krigsbrottsutredarna bit for bit försökte att reda ut vad som egentligen hade hänt.

Boken granskar även en rad seglivade påståenden om Höss. Oftast utmålas han som en exemplarisk SS-man som blint lydde order, som en skrivbordsmördare och teknokrat. Han ska inte ha varit en sadistisk eller grym person, kanske en Dr Jekyll/Mr Hyde-människa som obekymrat ledde ett folkmord på dagarna och levde ett stilla familjeliv på fritiden.

Varmt välkommen! Vänligen anmäl sig senast på lördag, 7 mars.

30 kr inträde!