Välkommen till ett nytt Läseklubbsår

LOHRS LÄSEKLUBB 2020-2021

Lohrs Läseklubb 2020-2021 börjar 1 september men som vanligt tjuvstartar vi efter midsommar med 10 böcker.

Under hela läsåret kan du sedan låna och läsa sammanlagt ca. 70 böcker – skönlitteratur, fakta, biografier, spänningsromaner, svenska och utländska författare, allvar och underhållning, kända och okända skribenter samt Augustpristagaren och Nobelpristagaren i litteratur. Sommarens böcker finns förstås kvar under hela året.

Priset: 400 kr för ett läsår. Som tack får du 15 % rabatt på det ordinarie boksortimentet samt får behålla en bok när du avsluter läsåret.

Välkommen att vara med!

SKÖNLITTERATUR

  • Sebastian Barry: Dagar utan slut

Romanen utspelas under indiankrigen och det amerikanska inbördeskriget. Thomas McNulty, irländsk emigrant, blir vän med en annan ung man, John Cole. Tillsammans får de arbete som revyartister på en saloon, sedan tar de värvning i armén, där de får uppleva alla tänkbara fasor i den våldsamma kampen om en ny kontinent och dess rikedomar.

  • Elin Boardy: Vintrarna på Winterfeldtplatz

Berlin, sent 20-tal – en plats och en tid som är livsbejakande men också farlig. Hit söker sig tjugoåriga Hedvig från Göteborg och i våningen på Winterfeldtplatz finner hon den fria tillvaro hon längtat efter. Men på gatorna mullrar det, de brunas maktövertagande rycker allt närmare.

  • Laetitia Colombani: Krigarinnor

Baserad på en sann historia handlar romanen om Kvinnopalatset i Paris, ett boende för utsatta kvinnor. Två kvinnor, två tidsepoker, ett palats. När advokaten Solène drabbas av ett sammanbrott, börjar hon engagera sig som volontär på Kvinnopalatset men möts först av motstånd. Ett sekel tidigare, förälskar sig Albin i eldsjälen Blanche. Tillsammans utkämpar de en livslång kamp i spetsen för Frälsningsarmén i Frankrike. Blanche drömmer om att kunna erbjuda tak över huvudet för behövande kvinnor och barn i staden.

  • Thomas Larsson: Fyrbåken

Romanen berättar om två familjer på Reglarö i Stockholms norra skärgård. Den ena har varit fyrvaktare sedan 1700-talet, den andra har en betydligt kortare historia på ön. Mellan Anton och Wilhelm finns en fiendskap med många hemligheter; Två familjer kommer att knytas samman och splittras pga. olika omständigheter.

  • Graham Swift: Här är vi

Brighton 1959. Ronnie, en briljant ung trollkarl, och Evie, hans assistent, gör varje kväll succé på teatern med ett halsbrytande illusionsnummer. Bredvid står konferencieren Jack, den borne entertainern, som håller i alla trådar. Men allt eftersom sommaren fortskrider växer dramatiken bakom scenen mellan de tre och efterspelet kommer att pågå för alltid.

  • Magda Szabo: Dörren

Berättaren, en framgångsrik författare, har tillsammans med sin make bott några veckor i den nya stora lägenheten. Då yrkeslivet och de sociala åtagandena upptar större delen av hennes tid bestämmer hon sig för att anställa en hushållerska. Trots stora olikheter utvecklar sig en vänskap mellan författaren och hushållerskan. Men det finns en hemlighet. Ingen får beträda hushållerskans hem. Vad som finns där innanför dörren är det ingen som vet.

  • Ocean Vuong: En stund är vi vackra på jorden

Boken är egentligen ett brev från en son till en invandrad mor som inte är läskunnig och som därför aldrig kommer att förstå allt det han längtar efter att få säga. Ändå måste huvudpersonen Little Dog, som är i tjugoårsåldern, försöka hitta de rätta orden.

.

SPÄNNINGSROMANER

  • Stina Jackson: Ödesmark

I ett av husen i Ödesmark bor Liv med sin pappa Vidar och tonårssonen Simon. De utgör en säregen familj, Liv känner grannarnas blickar, på samma sätt som hon känner kundernas stirrande när hon jobbar kvällsskift på bensinmacken. Alla tycks fråga sig varför Liv har stannat med sin pappa och inte flyttat därifrån.

  • Mia och Magnus Dennert: Tystnadens torn

Journalisten Roya Zand kämpar dagligen mot lögnerna och hatet som sprids på internet. Hon har skapat en nätrörelse som på kort tid blivit en viktig röst för mänskliga rättigheter i landet och satt käppar i hjulen för högerextremismens framfart. När en kvinna med kopplingar till Royas kamp hittas mördad i ett vattentorn i Göteborg misstänker hon att någon gjort verklighet av hoten. Hon förstår snart att det rör sig om ett organiserat nätverk.

FAKTA/BIOGRAFI

  • Peter Kadhammar: Cykeltjuven

Sverige har blivit ett splittrat land. Men en sak förenar alla, nämligen cykeln. Den är en frihetsmaskin, en källa till enorma pengar för industrimagnaten och hyggliga inkomster för tjuven; en väg ut i världen för de cyklande bröderna i Vårgårda och en nyckel till samhället för budet från Pakistan. Läs deras berättelser.

Curtis Sittenfeld: Rodham

Hillary Rodham studerar 1971 juridik vid Yale Law School och hon är aktiv inom student- och kvinnorörelsen. Då träffar hon Bill Clinton som redan har planer på en politisk karriär. Hillary följer med Bill hem till Arkansas och han behöver fria flera gånger, tills hon säger ja. I Curtis Sittenfelds roman går Hillary i stället en annan väg. Tvivlen kring det eventuella äktenskapet får henne att trots allt välja den svåra brytningen och lämna Arkansas.