Tryckutställning av Chihiro Nodera

29 oktober – 10 november 2018

Den här gripande utställningen är väldigt speciell, se den och begrunda. Så skriver konstnären om sin utställning med titeln ”Journey to Silence” 

Det finns människor och fakta som har fallit i glömska utan att berättats och varit känt av någon. Den här sommaren reste jag till Majdanek och Auschwitz i Polen. Under andra världenskriget dödades miljontals människor av gas, de brändes och deras aska kastades i floden. När jag tänker på att de har dött under stor ensamhet och rädsla utan att någon visste om det så blir jag ledsen. De kan inte komma tillbaka för att berätta sanningen.

De flesta av historierna är oberättade. Däremot kan man inte säga att det inte har funnits. Oberättade fakta finns på riktigt men de sjunker till botten av djupet.

Universum och naturen kan inte beskrivas med våra ord. De är okända, mystiska och rikliga världar. Människor är också okända och mystiska. Resan för att träffa människor som gick in i tystnad liknar att möta universum och naturen. Vinden som går genom mig är deras tystnade ord.