Torsdag, 15 september 2022, kl. 18.30: Författarkväll med Aino Trosell

Aino Trosell presenterar Göteborgshistoria för oss. Hon jobbade som svetsare innan hon blev författare och berättar i ”Varvsslammer” om sina erfarenheter.

Det var farligt, det var smutsigt, det var kallt och tungt. I den här boken kastas läsaren in i varvsslamret på Göteborgs norra älvstrand. Här bedrevs arbeten som hade dragit till sig folk med en tro på framtid.

På den tiden var det gigantiska industriområdet på Norra Älvstranden avstängt för allmänheten. Ingen som inte arbetade på varven kom ner till vattnet. Nu är stängslen sedan länge rivna. Istället står bostäder direkt på de kajer vid vilka världens största tankers byggdes och dit ingen fick komma in. Från början var allt detta vassar och bondeland. Sedan etablerade sig Göteborgs mekaniska verkstad och sedan Götaverken. Därefter blev det stor brist på varvsarbetare just när boken utspelar sig.

Kvinnor rekryterades som svetsare, traversförare och kranförare. De togs väl emot på varven och blev yrkesskickliga samt omhuldade i den mansdominerade tuffa miljön.

Kom gärna och lyssna på Ainos spännande berättelse.

Vänligen anmäl dig på info@pocketmedmera.se eller i butiken. Begränsat antal deltagare!

Inträde: 50 kronor. Varmt välkommen!