Torsdag, 12 december 2019, kl. 18.30: Författarkväll med Ingrid Carlberg

Journalisten Ingrid Carlberg har tidigare skrivit om Raoul Wallenberg. Nu tar hon sig an Alfred Nobel, mannen bakom det stora priset med samma namn. I boken ”Nobel: Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris” skildrar hon Alfred Nobel och den värld som omgav honom. Det är en levande och detaljrik berättelse som följer Alfred från de fattiga småbarnsåren i Stockholm genom 1800-talets Europa till hans stroke i San Remo 10 december 1896. Boken som augustprisnominerades i år skildrar familjebråk och kärlekssorger, framgångar och svek men även det bittra dramat om testamentet och prisernas tillkomst. Vi läser en myllrande familjekrönika, där Alfred Nobels dramatiska liv också sätts i sin naturvetenskapliga, litterära och politiska kontext efter de områden han valde ut för sina priser.

Vilka var de livserfarenheter som drev Alfred Nobel att vilja testamentera sin förmögenhet till den framtida forskningen? Vad var det för verklighet han ville påverka med sitt överraskande testamente? Lyssna på Ingrid Carlbergs bokpresentation!

Varmt välkommen! Vi träffas på Mötesplatsen för seniorer, Karl-Gustavsgatan 65 (bakom Landalatorg). Ingen anmälan – inget inträde!