Vi säljer garn från Torsta

ullfrum-hagraPå ett sticksymposium i Kiruna lärde jag känna Lena Persson som arbetar på Torsta, ett minispinneri nära Östersund. Jag blev så förtjust i garnerna så att jag tog hem lite och säljer det numera i butiken för 180 kr/hektor.

Läs mer om Torsta och stöd gärna deras verksamhet genom att köpa ett nystan. Stick strumpor, sjalar eller en fin tröja i naturfärger.

Ullen kommer från våra Jämtlandsfår här på Torsta och garnet är spunnen i vårat minispinneri.
Jämtlandsfåren är Sveriges nyaste fårras, en korsning mellan Sveatackor och Merinobaggar, framtagen för att vara ett får med många bra egenskaper. De ger en så mjuk och finfibrig ull att den går att använda direkt på kroppen, samtidigt som de ger bra kött och bra skinn i slutänden.
De väldigt mjuka ullfibrerna har också lyster som ger garnet och de färdiga produkterna en fin yta som värmer och gläder bäraren i många år.
Minispinneriet består av 10 maskiner som fibrerna får ta sig igenom innan det blir ett garn, det klarar av att spinna från riktigt tunna garner till rustikt grova mattgarner. Här har vi möjlighet att ta till vara många olika sorters fibrer och ta hänsyn till vad fibrerna är bra att använda till och hur de ska spinnas beroende på vilken teknik som ska användas för att ta fram den färdiga produkten.
Vi använder även lokalproducerat ulltvättmedel som är tillverkat av mjölkvassle, så både råvara och tillverkning av tvättmedel är också jämtländskt. Allt för att få en miljömässigt hållbar produkt som resultat.