Marlen Haushofer: Väggen

Tankar och funderingar runt en bok!

 Väggen av Marlen Haushofer, Thorén & Lindskog, pocket

Jag läste och läste och funderade. Vad var egentligen tanke? Hur ville författaren att man skulle förhålla sig till innehållet? Vilka tankar skulle bli de bestående?

Kort, väldigt kort resumé:

En kvinna åker tillsammans med två andra personer till en jaktstuga i bergen. Hon stannar i huset när de båda andra åker till byn. Plötsligt uppstår en glasvägg mellan henne och allt annat som nu finns på andra sidan och dessutom verkar dött. När hon tittar runt visar det sig att det finns en katt, en hund och en ko på hennes sida väggen.

Nu startar hennes kamp för att överleva och skapa sig ett nytt liv.

 Med en gång efter att jag läst den avfärdade jag den mest som en udda och verkligen speciell bok. Men efterhand som det gått lite tid har den på något sätt sjunkit in i mig och jag upptäcker mer och mer att innehållet påverkar mig i mina tankar.

En vägg av glas mellan människa och omgivning – hur ofta händer egentligen inte detta? Man står där som åskådare och ser vad som händer men kan inget göra.

Vem skapar väggen? Ibland gör man nog det själv – tänker att det som sker där borta skulle jag gärna vilja vara med på men det klarar jag nog inte eller det är nog inte för mig. Ibland sätter någon i ens omgivning upp väggen – säger saker som, det är nog inte för dig eller hur skall du klara det eller kan du verkligen det. Eller så kanske en relation i sig är väggen som sätter hinder för ens önskningar. Då står man där igen med en glasvägg mellan sig och den verklighet som man kanske helst av allt vill vara del i.Det som nu blir spännande är hur tar man sig förbi väggen? Klättra över? Gå runt? Gå åt andra hållet? Finns säkert fler funderingar som var och en själv måste komma på. Eller vill man kanske inte komma förbi utan skapa sitt liv där man befinner sig!ag rekommenderar boken! Läs den, ge inte upp och ha den sedan som stöd i tankar som handlar om att komma vidare!

 Ing-Britt Runger