Lördag, 30 september 2023, kl 15: Författareftermiddag om Nato

Lyssna på ett spännande samtal om Finland och Nato. Gästerna är Nils Torvalds, Europaparlamentariker sedan 2012, som redan som presidentkandidat 2018 talade för ett finländskt Natomedlemskap och varnade för Putins Ryssland. René Nyberg, tidigare diplomat, hade en annan uppfattning. Han ansåg att ett Natomedlemskap skulle leda till en brytning i förhållandet med Ryssland. Istället förespråkade han ett långtgående samarbete med Nato, USA och Sverige. 

Tillsammans har de skrivit boken ”Vägen till Nato – En brevväxling om Ryssland” som de intervjuas om i vår bokhandel. Författarna tecknar en bild av ett försiktigt Finland som präglats av de två krigen med Sovjetunionen 1939–44.

Bokens grundläggande frågeställning är hur vi efter årtionden av fredlig samexistens och handel hamnat i en situation där i stort sett alla kontakter är brutna och ersatta av sanktioner. I sina brev till varandra analyserar Nyberg och Torvalds hur Tysklands och Europas energiberoende av Ryssland byggdes upp samt nämner Putinregimens första hoppfulla år efter president Jeltsins frigörelsepolitik. Därefter följde den långsamma reträtten till inskränkta medborgarrättigheter, manipulerade val och ett land som börjar likna en diktatur med president Putin. Utvecklingen leder Finland och Sverige till beslutet att använda sig av det som tidigare såg ut som en oinlösbar option: ett medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Varmt välkommen! Eftersom vi har ett begränsat antal platser så ber vi dig vänligen om anmälan på info@pocketmedmera.se eller i butiken.